Gamle opskrifter
Startside Op Slægten Green-træf Interesser Fotoalbum

 

En dag for flere år siden - hjemme hos Farmor i Sønder Felding, på Nørregade læste jeg lidt i den håndskrevne opskriftsbog - og skrev nogle opskrifter af.

Først lige lidt almindelige oplysninger:
1 kop er lig med 1½ deciliter.
1 bagepulver
er lig med 5 teskefulde
1 bagepulver bruges til ½ kilo mel
1 spiseskefuld mel
bruges til sauce til 3 personer (opbagt sauce)
1 pægl
er lig med 2,4 deciliter

Sirupslagkage:
1 æg
1 kop sirup
1 kop vand
2 kopper sigtemel
1 kop kartoffelmel
1 kop sukker
1 tsk. natron
1 tsk. hjortetaksalt
Brun lagkage:
3 æg
2 kopper melis
½ kop smeltet smør
3½ kopper mel
1 kop mælk
½ bagepulver
kakao efter smag
Sprækkringer:
5 æg
10 spsk. fløde
10 spsk. sigtemel
resten mel.
Æltes godt - formes og bages 10-15 minutter i meget varm ovn.
Kringle:
2½ dl lun mælk
50 gr. gær opløses i mælken
200-250 gr. margarine smuldres i
500 gr. mel
2 spsk. sukker
2 æg
Remonce: (FYLD)
100 gr. margarine
100 gr. sukker
1 tsk. kardemomme evt. kanel samt rosiner og/eller sukat.
Pensles med æg - hæver ca. 2 timer - bages ved 200 grader i ca. 20 minutter.
Lagkage - Signes:
2 æg
4 kopper sukker
2 kopper kartoffelmel
2 kopper flormel
1 teske hjortetaksalt
Creme:
2 æggeblommer
1 spsk. melis
1 spsk. mel
1 spsk. mælk
+ ½ liter mælk.
Olgas sandkage:
3 æg
1/4 kilo melis
1½ kop kartoffelmel
1½ kop flormel
1/4 kilo smør
lidt mandelessens
Kærnemælksgele til 5 personer:
½ liter kærnemælk
1/8 l saft
12 blade husblas
smages til med melis og vanilje - serveres med cremesauce til.

Frugtfromage til 5 personer:
18 blade husblas
2 spsk. melis opløses i 2 pægl kogende vand -
når det er afkølet lidt kommes 2 pægl saft i - røres lidt og kommes i en glasskål. Serveres med cremesauce til.
Citronfromage til 5 personer:
5 æggeblommer
5 spsk. melis
saften og den revne skal af en citron
5 blade husblas og 5 piskede hvider.
Appelsinfromage:
3 æggeblommer røres med 75 gr. melis.
Saften af en appelsin og den revne skal tilsættes. 3 blade husblas opløses og kommes i ved stærk piskning. Derefter røres hviderne som er pisket forsigtigt i. Hældes i skål og stivner efter 3-4 timers forløb.
Suppeboller til 4 personer:
75 gr. smør
100 gram mel
2½ deciliter vand
½ teskefuld salt
1 spiseskefuld sukker
2 æg
Pladekage:
500 gr mel
3 æg
2 tsk. hjortetaksalt
400 gr. sukker
4 dl. mælk
Billig sodakage:
2 æg
1½ kop melis
1 kop mel
1 kop kartoffelmel
½ bagepulver
6 spsk. vand
Blåhøjkage:
3 kopper sukker
4 æg
12 spsk. vand
2 kopper kartoffelmel
2 kopper mel
1 bagepulver
Bages i randform - fyldes med frugtmos og serveres med flødeskum.
Æggekage:
3 æg
1 spsk. mel
3 spsk. mælk til hvert æg