Mac vil ikke tænde - Sådan løser du problemet

25. maj 2024
Mac vil ikke tænde - Sådan løser du problemet
Udgivet d.  Opdateret d.  

Din Mac computer er en trofast ledsager i din digitale verden, men der kan opstå tidspunkter, hvor den nægter at tænde. Dette kan være en frustrerende oplevelse, men før du begynder at panikke eller overveje dyre reparationer, er der en række skridt, du kan tage for at forsøge at løse problemet selv.

I dette indlæg vil vi udforske nogle trin og løsninger til at få din MacBook tilbage i drift, når den ikke vil tænde.

Hvad gør jeg hvis min MacBook ikke vil tænde?

Når du står over for en MacBook, der nægter at tænde, er det vigtigt at følge en systematisk tilgang for at identificere og muligvis løse problemet.

Her er nogle trin, du kan tage:

 1. Tjek strømtilførslen: Det første, du skal gøre, er at sikre dig, at din MacBook har tilstrækkelig strøm. Tilslut den til en fungerende stikkontakt og lad den sidde i et par minutter for at se, om den reagerer. Hvis batteriet er fuldstændigt afladet, kan det tage lidt tid at opbygge tilstrækkelig strøm til at starte op.
 2. Prøv en anden oplader: Din oplader kan være defekt eller beskadiget. Prøv at bruge en anden kompatibel oplader, hvis du har en, for at udelukke en defekt oplader som årsagen til problemet.
 3. Nulstil SMC (System Management Controller): Hvis din MacBook stadig ikke reagerer, kan du prøve at nulstille SMC. Proceduren varierer afhængigt af din MacBook-model, så sørg for at tjekke Apple's officielle hjemmeside for specifikke instruktioner til din enhed. Nulstilling af SMC kan løse mange strømrelaterede problemer.
 4. Kontrollér for skader: Inspektion af din MacBook for synlige skader som væskeskader eller fysiske skader kan også give dig en idé om årsagen til problemet. Hvis du opdager skader, anbefaler vi, at du kontakter os her hos Green, så vi kan hjælpe med at udbedre dine skader.
 5. Prøv en anden stikkontakt: Nogle gange kan en defekt stikkontakt være årsagen til problemet. Prøv at tilslutte din MacBook til en anden stikkontakt for at udelukke denne mulighed.

Hvad gør man hvis ens MacBook er gået i sort?

En sort skærm kan være en almindelig variation af problemet, hvor din MacBook ikke vil tænde. Her er nogle skridt, du kan tage for at håndtere en sort skærm:

 1. Tjek skærmens lysstyrke: Prøv at justere lysstyrken på din skærm ved hjælp af tastaturgenveje (normalt F1 og F2-tasterne). Nogle gange kan en for lav lysstyrke få skærmen til at virke sort, selvom MacBook'en er tændt.
 2. Prøv en anden skærm: Tilslut din MacBook til en ekstern skærm for at afgøre, om problemet er relateret til den indbyggede skærm. Hvis den eksterne skærm fungerer, kan det indikere et skærmrelateret problem på din MacBook.
 3. Nulstil NVRAM/PRAM: En nulstilling af Parameter RAM (PRAM) eller ikke-flygtig RAM (NVRAM) kan hjælpe med at løse visse skærmproblemer. Genstart din MacBook og hold Option + Command + P + R-tasterne nede, indtil du hører opstartslyden to gange.
 4. Prøv en anden opstartsmetode: Hvis din MacBook stadig har en sort skærm, kan du forsøge at starte den i sikker tilstand ved at holde Shift-tasten nede under opstart. Dette deaktiverer midlertidigt tredjepartssoftware, der kan påvirke skærmen.

Hvordan tvinger jeg min Mac til at genstarte?

Nogle gange er det nødvendigt at tvinge din MacBook til at genstarte, især hvis den er blevet låst fast. Her er nogle metoder til at gøre det:

 1. Brug tastekombinationen: Hold tænd/sluk-knappen nede i cirka 10 sekunder, indtil din MacBook slukker. Vent derefter et øjeblik og tryk igen på tænd/sluk-knappen for at genstarte den. Dette kan hjælpe med at genoplive din MacBook.
 2. Prøv en PRAM/NVRAM-nulstilling: Som nævnt tidligere kan en nulstilling af Parameter RAM (PRAM) eller ikke-flygtig RAM (NVRAM) hjælpe med visse softwareproblemer. Genstart din MacBook og hold Option + Command + P + R-tasterne nede, indtil du hører opstartslyden to gange.
 3. Gendannelsesindstilling: Hvis ingen af de tidligere trin har hjulpet, kan du forsøge at starte din MacBook i gendannelsesindstilling ved at trykke på Command + R under opstart. Dette giver dig mulighed for at reparere eller geninstallere macOS, hvis det er nødvendigt.

At have din MacBook nægte at tænde eller opleve en sort skærm kan være en frustrerende oplevelse, men med de rigtige skridt og en systematisk tilgang kan mange problemer løses. Husk altid at tage regelmæssig backup af dine vigtige data for at undgå datatab i tilfælde af uventede problemer.

Hvis du har udtømt dine muligheder for hjemmefiks, eller hvis du er usikker på, hvordan du skal håndtere problemet, kan du altid kontakte os her hos Green. Vi er autoriserede Apple Service Provider, hvor vi altid står klar til at hjælpe dig med en professionel service, ligeledes hvis du har brug for en professionel MacBook reparation.

Udgivet d.  Opdateret d.