iOS får mulighed for alternative app stores fra Marts 2024

27. maj 2024
iOS får mulighed for alternative app stores fra Marts 2024
Udgivet d.  Opdateret d.  

Apple har annonceret en række ændringer af iOS, Safari og App Store, der vil påvirke udviklere og brugere i EU som følge af de nye regulativer om digitale markeder (DMA). Disse ændringer inkluderer omfattende opdateringer og forbedringer, der fokuserer på appdistribution, betalingssystemer, sikkerhed og brugerbeskyttelse.

Ændringerne er blevet indført for at imødekomme kravene i DMA og styrke brugernes sikkerhed og beskyttelse mod potentielle risici i forbindelse med appbrug. Nedenfor beskrives hovedpunkterne i de annoncerede ændringer:

Nye muligheder for appdistribution og betalingssystemer

For udviklere åbner Apple op for nye muligheder for appdistribution i EU, herunder alternative appmarkedspladser, der kan bruges til at distribuere iOS-apps. Der er også indført nye API’er og værktøjer, der gør det nemmere for udviklere at tilbyde deres apps uden for App Store.

Desuden er der blevet introduceret nye betalingsmuligheder og metoder, herunder brugen af tredjeparts betalingstjenester (PSPs) og betalingslinks. Dette giver udviklerne større fleksibilitet, men det medfører også nye sikkerhedsrisici, som Apple har forsøgt at adressere med en række sikkerhedsforanstaltninger.

Øget sikkerhed og brugerbeskyttelse

Apple har prioriteret sikkerhed og beskyttelse af brugerdata i forbindelse med de nye ændringer. Dette inkluderer bekræftelse af iOS-apps, som indebærer en grundig gennemgang af alle apps uanset distributionskanal. Der er også blevet indført dokumenter til appinstallation, der giver brugerne en bedre forståelse af apps, før de downloades.

Godkendelse af markedspladsudviklere og yderligere malwarebeskyttelse er også blevet implementeret for at minimere risikoen for skadeligt indhold og svindel i appbutikken.

Ændringer af Safari og App Store

I forhold til Safari har Apple introduceret en valgskærm for brugere i EU, der beder dem vælge deres standardbrowser første gang, de åbner Safari i iOS 17.4 eller nyere. Dette er en respons på DMA-kravene og giver brugerne større valgfrihed i browservalget.

For App Store er der blevet indført nye oplysninger på produktsiderne for apps, der bruger alternative betalingssystemer. Dette giver brugerne klar information om de risici, der er forbundet med at bruge sådanne systemer. Der er også nye processer til gennemgang af apps for at sikre korrekt information om alternative betalingsmetoder.

Nye forretningsvilkår i EU

Endelig har Apple annonceret nye forretningsvilkår for apps i EU, som giver udviklere mulighed for at vælge mellem forskellige gebyrstrukturer og betalingsmetoder. Dette inkluderer en lavere kommissionsrate på 10% for de fleste udviklere og en yderligere rabat på 3% for udviklere, der bruger en udbyder af betalingstjenester.

De nye forretningsvilkår er designet til at støtte DMA-kravene og give udviklerne flere muligheder og fleksibilitet i deres forretningsmodeller.

Med disse ændringer søger Apple at imødekomme DMA-kravene og samtidig beskytte brugernes sikkerhed og privatliv. Udviklere opfordres til at lære mere om de nye muligheder og vilkår på Apple Developer Support-siden, og brugerne forventes at opleve disse ændringer fra starten af marts 2024 i de 27 EU-lande.

Phil Schiller, Apple Fellow, udtaler: “Vores prioritet forbliver at skabe den bedste og sikreste oplevelse for vores brugere i EU og resten af verden. Disse ændringer er et skridt i den retning, og vi fortsætter med at arbejde på at forbedre og tilpasse vores tjenester i overensstemmelse med de gældende regulativer.”

Du kan finde flere detaljer om ændringerne og deres påvirkning på Apple’s

Udgivet d.  Opdateret d.